Nye måter å bygge og planlegge på, det påvirker lyssettingen

Det fleksible kontorlandskapet

Kontorlandskapet er ofte utformet for enkelt å kunne ommøbleres. Da gjelder det å allerede fra starten av tenke seg om ved valg av belysning. Her kan det være et alternativ å velge en innfelt armatur ikke bare som allmennbelysning, men som også gir et fullgodt arbeidslys. På den måten slipper man å flytte om på armaturene ved hver ommøblering. Man kan også komplettere med en god skrivebordsarmatur ved hver arbeidsplass, slik at den enkelte medarbeideren opplever å kunne kontrollere lyset individuelt.

Det åpne, kontorlandskapet er ofte en utfordring når det gjelder det viktige omgivelseslyset. Veggene er få, derfor er det lurt å benytte seg av dem og lyssette dem så mye som mulig. Hvis man bruker innfelte armaturer, er det også viktig å prøve å få indirekte lys opp i taket, for eksempel ved hjelp av armaturer som er plassert på veggen eller i overgang tak/vegg. 

Store glassflater

Det bygges mye med glass, både i form av store vinduspartier og i form av glassvegger som skjermer av cellekontorer og møterom. Vinduspartiene er bra, fordi de gir stort innfall av dagslys og gode muligheter til å spare energi ved hjelp av dagslysregulering. Glassflatene inne på kontoret er vanskeligere.

Det er viktig å ikke lyssette direkte mot glasset, ettersom downlights og veggarmaturer kan blende de som sitter og jobber på den andre siden av glassveggen. Jobb derfor i størst mulig grad med indirekte belysning av vegger og tak.  

Farger og strukturer

Dra nytte av kontrastene mellom en roligere base og de relativt vanlige kontrastveggene ved å lyssette dem. Tenk på at varmere farger, for eksempel beige og oransje, blir mest behagelige med en lyskilde som har en varmere fargetemperatur på rundt 3000 K. Perfekt i rom som er laget for å slappe av og hente seg inn igjen.

Sterke, klare farger blir finest med en kaldere fargetemperatur på rundt 4000 K. Hvis veggen har en struktur som man ønsker å fremheve, gjør man det med direkte belysning, for eksempel med spotlights eller tiltbare downlights.