Trondheim : Norway

Stålgården Nord

Offices looking forward

Sluppen, south of Trondheim city centre, is an area previously used for industry but now transforms into an area for both living and working. A part of the transformation project is Stålgården Nord, a newly built office building with eight floors of witch one is totally underground, with a total area of 13,150 square meters.

Project

Among other tenants Stålgården’s owner Kjeldsberg Eiendom has its own office in the building. The whole building is office spaces, either open plan, cellular layout or a combination of both. The building is a passive house with energy class A with automatic control of both lighting and ventilation. As part of the environmental approach there are parking spaces where one can charge one’s electric car.

Solution

All luminaires in the working areas are equipped with lighting control for presence, daylight and constant light output. In communication areas light is switched on by the first to arrive at work and then controlled automatically.

One challenge with the lighting control was that many reported that they didn’t have enough light, even if the meter stated 1,500 lux on the desk. They were simply not used to have the fittings dimmed down. The atrium runs through all floors giving daylight including the spaces located away from the façade.

The atrium itself is impressive, lit with 17 Lepo’s in a sculpture like formation, and Lepo is also used in one of the stairwells. Working spaces are lit with Wrap tandem and corridors with Marathon on Fagerhult’s iTrack-system.

Outside the parking areas are lit with Vialume 1, and closer to the building Simes products were chosen.

Kontaktperson


Karsten Kapelrud

Sales Engineer

  • +47 90 64 17 80

kkd@fagerhult.no

Ladda ner v-card

Karsten Kapelrud