Van der Hoeven Kliniek : The Netherlands

TBS Kliniek Van der Hoeven

Demanding light with no way out

The 'old building' of the Van der Hoeven Kliniek (TBS) dates from the 70s -80s. The interior needed upgrading so as to meet modern demands and requirements. This renovation had an extremely tight schedule with strict deadlines as (the) patients were transferred to different prison facilities while work was in progress and needed to move back as soon as possible under police supervision. For this assignment a construction team was formed and Fagerhult was approached for this very specialized and demanding project.

Project

The Van der Hoeven Kliniek is a centre for clinical forensic psychiatry. Detention under a hospital order is unique to the Netherlands. The hospital’s aim is to help make society safer. It does this by teaching patients how to live in a correct and responsible way once released. As the patients are not allowed to leave the building, everything must be available within the premises such as healthcare, shops, sports facilities and workshop areas. The clinic believes that work provides patients with daily activity, structure, an income and a feeling of self-worth too.

Oplossing

Fagerhult’s first idea was to use vandal resistant luminaires but the TBS clinic explained that the best way to prepare patients for the outside world is not to treat them as criminals but to have the rooms equipped as normal as possible. Given our experience with penitentiaries, we offered a lighting design meeting the specific safety demands regarding height and loose parts of the luminaires. The risk of escape is always present.

There are different levels of freedom within the clinic. Not every group is allowed to go outside. Therefore daylight mimicking is necessary, an expertise Fagerhult could easily provide. The various living areas such as kitchen, dentist, workshop areas, corridors and solitary cells were mainly lit using downlighters. In the end, the deadlines were met and Fagerhult had a one-chance opportunity to take some pictures the day before the patients came back.

Producten


Pleiad Evo

Pleiad Evo is de nieuwste aanvulling op de succesvolle Pleiad familie van Fagerhult. Evenals bij zijn voorgangers ligt de focus op perfect lichtcomfort, snelle installatie en efficiëntie. LED is superieur als het gaat om zowel energie als...

Discovery

De rondstralende Discovery en Discovery Space zijn armaturen met vele toepassingen, dankzij hun robuuste constructie maar tegelijk slanke uitvoering. De accessoires voor Discovery maken de serie nog breder en voegen een decoratieve waarde toe. Zowel...

Recesso

Recesso is geoptimaliseerd voor inbouw in plafonds met zichtbare draagprofielen. Zes verschillende modules in drie breedtes vergemakkelijken de planning en maken het eenvoudig om grote, harmonische oplossingen te creëren met een optimale...

Indigo Combo

Met Indigo Combo heeft u veel keuzemogelijkheden. Indigo Combo is vierkant of rechthoekig in twee groottes verkrijgbaar met één of twee reflector-units met afscherming en maximaal vier lichtbronnen. Het directe licht met Beta-afscherming is gecombineerd...

Kaptur

Kaptur is een industrieel armatuur, dat prima past in een extreme en koude omgeving. Met beschermingsklasse IP 67 is het armatuur een uitstekende keuze voor garages of tunnels. Zijn LED-oplossing garandeert eenvoudig onderhoud en maakt van Kaptur LITE...

Gerelateerde projecten


De Hoogstraat Rehabilitation Centre

De Hoogstraat Rehabilitation Centre, Rembrandtkade 10 | Utrecht, The Netherlands

Contact persoon


Rohalt van den Hoogen

Account Manager - Rayon Midden Nederland

  • +316-43 87 0308

rohalt.vandenhoogen@fagerhult.nl

Download v-card

Rohalt van den Hoogen

Toepassingen