Toimistot ja työpisteet

Erilliset toimistohuoneet

Vaikka trendi on suosinut jo pitkään suuria avotoimistoja, pienempiä yksittäisiä työtiloja tarvitaan edelleen. Työpaikoilla on edelleen voitava siirtyä sivummalle työskentelemään tai keskustelemaan ilman ulkoisia häiriöitä.

Erilliset toimistohuoneet

Sopiva valo keskittymistä vaativaan työskentelyyn

Erilliset, ja erotetut, toimistohuoneet sopivat hyvin keskusteluihin tai keskittymistä vaativaan työhön omassa rauhassa ja hiljaisuudessa. Ne voivat näyttää erilaisilta, mutta tärkeintä on toimivuus ja työntekijän mukavuus. Hyvin toteutettu valaistusratkaisu edistää merkittävästi koettua hyvinvointia, ja se voi joskus lisätä myös tuottavuutta.

Upotettu vai ripustettu valaistus?

Esimerkeissämme on kaksi ratkaisua; toisessa on upotetut valaisimet ja toisessa ripustetut valaisimet. Molemmat valaistusehdotukset ovat hyvin toimivia ratkaisuja erillisiin toimistohuoneisiin.

1. Upotettu valaistus luo miellyttävää ja tasapainoista yleisvaloa. 

Upotettava ratkaisu on yksinkertainen ja huoltovapaa, ja se sopii hyvin toimistoihin, joilla on paljon käyttäjiä erilaisten työtehtävien parissa. Valaisimina on kaksi upotettavaa valaisinta, jotka tuottavat työskentelyyn yhdessä riittävästi miellyttävää ja tasapainoista yleisvaloa. Valaisimiin on saatavana myös lisävarusteita, jotka lisäävät esteettistä vaikutelmaa ja suojaavat häikäisyltä. 

Ripustettu valaistusratkaisu on toteutettu suoraa/epäsuoraa valoa tuottavalla toimistovalaisimella, joka valaisee sekä ympäristön että työskentelyalueen asianmukaisella tavalla.

2. Ripustettava valaisin ja suunnattua valoa tuottava kohdevalaisin luovat ympäristöön kontrasteja ja erilaisia alueita. 

Myös dynaamisempien toimistotilojen luominen onnistuu toisenlaisten valaistusratkaisujen avulla helposti. Ripustettavan valaisimen yleisvalon yhdistäminen suunnattua valoa tuottavaan kohdevalaisimeen jäljittelee ulkoympäristöjen vaihtelevaa valaistusta. Valaisinten värilämpötilat ja valon voimakkuudet ovat erilaiset, ja selkeästi suunnattu valo tuo tilaan enemmän kontrastia, syvyyttä ja varjoja, ja sen myötä luo erilaisia alueita. Ratkaisua voi täydentää myös asentamalla seinälle kohdevalaisimia kapealla valonjaolla, jolloin tilantuntu voimistuu ja kontrasteja muodostuu enemmän.

Työskentelyalueella valaistusvoimakkuuden on standardin mukaan oltava vähintään 500 lx, ja kaikki yllä olevat valaistusratkaisut täyttävät tämän vaatimuksen. Seuraavaksi on mukautettava työskentelyalueen välittömän lähiympäristön ja tausta-alueen valaistus työkohteen valaistustasoon, ja lisäksi tämän valaistuksen on luotava edellytykset tasapainoiselle luminanssijakaumalle normaalin näkökentän alueella. 

Tämä arvo on kuitenkin usein parasta mukauttaa huoneen käyttäjän henkilökohtaisten tarpeiden mukaan. Yksittäisissä toimistoissa on yleensä myös yksi tai useampi näyttö, mikä on huomioitava häikäisyn ja heijastusten kannalta. 

Valaistuksenohjaus erillisissä toimistohuoneissa

Erillisissä työtiloissa on enemmän mahdollisuuksia tilan mukauttamiseen pääkäyttäjän tarpeiden mukaan. Ihmisten tarpeet vaihtelevat esimerkiksi iän ja työn luonteen mukaan. Jotta valaisimet täyttäisivät yksilölliset tarpeet mahdollisimman hyvin, suosittelemme malleja, joita voi säätää joko ohjausjärjestelmän tai manuaalisten toimintojen avulla, esim. Push dim- tai Organic Response.

Valaistussuunnittelu Human Centric Lightingin mukaan

Human Centric Lighting on valaistusratkaisuja, jotka täyttävät ihmisen visuaalisen, biologisen ja emotionaalisen valontarpeen päivänvalon ja sähkövalon yhdistelmällä. Ihmisen vuorokausirytmiä tukevalla valaistuksella luodaan työympäristöjä, jotka saavat ihmiset sekä nukkumaan että voimaan paremmin ja olemaan tuottavampia. Tämä saavutetaan muun muassa yhdistämällä valon eri voimakkuuksia ja värilämpötiloja. Oikean valoannoksen saamiseksi voimme joko valita paljon valoa lyhyeksi ajaksi tai vähemmän valoa pidemmäksi ajaksi, 30 minuutista 3 tuntiin. Fagerhult suosittelee aloittamaan päivän 250 melanooppinen luksi 2 tunnin ajan.

Kaikissa valaistusprojekteissa voidaan suunnitella valaistus, jolla on biologinen vaikutus vuorokausirytmiimme, käyttämällä melanooppinen suhde -kerrointa. Ilmoitamme kertoimen kaikista valaisimistamme.

Suositeltu valaistus aamulla 6000 K, keskipäivällä 4000 K ja iltapäivällä 3000 K.

Tuote-ehdotuksia

Keskustelemme mielellämme seuraavasta projektistasi, joten ota yhteyttä!

Me ymmärrämme, että asiakkaiden haasteet ja tarpeet vaihtelevat sen mukaan, minkä tehtävän ja työvaiheen kannalta hän projektia tarkastelee. Kokonaisnäkemyksemme avulla oikeiden valintojen tekeminen on helpompaa.